Strandwalfestival

Battle of the Bands om de Voorburgse popprijs 202020 februari 2020 00:00

Het theater kent al een maandelijks (gratis toegankelijk) popcafé in de foyer, dat wordt georganiseerd door Sanne Sok, pr-manager van Theater Ludens, en Paul Reijenga, eigenaar van de Drumschool Voorburg. Verder is er jaarlijks een één - of tweedaags groter pop-evenement. De animo, zowel van bands als van bezoekers, hiervoor bleek groot. Om het echter naar een nog hoger level te tillen, deed theaterdirecteur Rogier Helwig de suggestie om een Voorburgse popprijs te gaan organiseren. Iets waar Sok en Reijenga direct mee aan de slag gingen, Dit heeft geresulteerd in de Battle of the Bands op 21 maart.

Hoewel het de Voorburgse Popprijs 2020 betreft, kunnen bands uit de hele regio Haaglanden deelnemen. Deze bands moeten wel eigen nummers spelen, dus bands die alleen covers spelen vallen sowieso af. De muziekstijl maakt in principe niet uit, van (hard)rock, punk, reggae en alles wat enigszins onder pop valt is welkom en zowel Engels- als Nederlands- of anderstalig. Bands kunnen zich aanmelden door vóór 1 maart een biografie, foto én een link naar een livefilmpje op facebook/ YouTube of ander kanaal te sturen naar www.popprijs2020.nl.

De winnaar van de Voorburgse Popprijs gaat naar huis met een geldprijs van 1000 euro en zal in ieder geval spelen op het hoofdpodium van het Strandwalfestival in Rijswijk en wellicht nog elders op een groot podium. Daarnaast worden een publieksprijs én een prijs voor de beste individuele muzikant van die avond uitgereikt.

De jury bestaat uit zanger/gitarist Robbert Henk Reijenga van de regionaal bekende band The Raspers), de lokale gitarist/songwriter Toine Scholten en Judith Olsthoorn bestuurslid van het Strandwalfestival is en een ervaren bandbezoeker en -beoordeler. Van alle inzendingen wordt een voorselectie gemaakt, waarna er zes bands worden uitgenodigd voor de finale van de Battle of the Bands op 21 maart. Elke band speelt op de finaleavond een set van 15 minuten. Daarna zal de jury beraadslagen en de winnaar bekendmaken van de eerste editie van de Voorburgs Popprijs.

De strijd om de Voorburgse Popprijs 2020 vindt op 21 maart van 20.00 tot ca. middernacht plaats in de theaterzaal van Theater Ludens, waarbij de deuren naar de foyer openblijven zodat je gewoon vrij kunt doorlopen. Ook mag je gewoon een biertje of drankje drinken in de zaal; roken mag uiteraard niet. “Je hoeft zeker niet te blijven zitten; je kunt gewoon overal gaan staan, meedansen op de muziek en lekker helemaal losgaan”, benadrukt Reijenga. De zaal is toegankelijk voor zo’n 150 bezoekers. “Maar hoe voller het is, hoe beter”, lacht Sanne.

Met name in de jaren ’60 en ’70 kende Voorburg (net als buurgemeente Den Haag) best een rijke popscene. Earth and Fire, Gruppo Sportivo, The Sandy Coast (met Hans Vermeulen), The Limits, Chou, The Soul, The Mystics en Levy Joe zijn maar enkele namen van bekende en minder bekende bands die hun oorsprong in Voorburg hadden. "Het zou mooi zijn als er weer een soort van Voorburgse popscene ontstond”, mijmert Reijenga.

Kaarten voor de finale om De Voorburgse Popprijs 2020 op 21 maart in het Voorburgse Theater Ludens zijn á 2 euro verkrijgbaar op www.theaterludens.nl.