Dag van de democratie op het Strandwalfestival
4 september 2017 13:45

Op zaterdag 9 september vieren we tijdens het Strandwalfestival de internationale Dag van de Democratie. Op het festivalterrein, ter hoogte van het Ruysdaelplein, staat het Tijdelijke Stadhuis met de Raadskamer.  In het Tijdelijke Stadhuis organiseert de gemeenteraad diverse activiteiten van en over de Rijswijkse democratie en de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018.  Jongeren staan deze keer centraal.

Activiteiten

Zo kunt u speeddaten met raadsleden, uw ideeën over burgerparticipatie delen en uw top 10 onderwerpen voor de gemeenteraadsverkiezingen inspreken op de videozuil. Ook vormt de Dag van de democratie het startsein voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. De facebookpagina RijswijkKiest 2018 zal door burgemeester Michel Bezuijen worden gelanceerd. Dat de democratie leeft in Rijswijk blijkt wel uit het feit dat nu al drie nieuwe partijen willen meedoen aan de verkiezingen. 

Tijdens de dag worden jongeren door jongeren geïnterviewd over wat zij belangrijk vinden voor Rijswijk. De reacties worden in vlogs op de facebookpagina over de verkiezingen geplaatst.

Programma

Het programma loopt van 12.30 uur tot 17 uur.

  • 30  uur Lancering VerkiezingsFacebookpagina (Rijswijkkiest 2018)door Michel Bezuijen (in aanwezigheid van fractievoorzitters/lijsttrekkers ) en opening van videozuil (iedereen kan daar zijn ideeën en verzoeken opnemen (naar het oude Achterwerk in de kast-idee van de VPRO)
  • 00 uur de Raadskamer. Speeddaten met raadsleden. Gesprekken met bezoekers o.a. jongeren over democratie en lokale thema’s
  • 00 uur de Raadskamer. Interviews door jongeren van raadsleden.
  • 00 uur de Raadskamer. Hoe denkt u over  (burger)participatie ? Gesprekken met raadsleden
  • 00 uur de Raadskamer. Gesprekken met bezoekers en geven van reacties op de uitkomsten van de stellingen die door jongeren verzameld zijn.
  • 17 uur afsluiting.

Dag van de Democratie

15 september is door de VN uitgeroepen tot de Internationale Dag van de Democratie. Sinds enkele jaren wordt er ook in Nederland aandacht besteed aan deze dag. Met één reden: mensen laten beseffen hoe belangrijk het is dat ze in vrijheid hun stem kunnen laten horen. Dit jaar vinden er in diverse gemeenten en provincies in heel Nederland activiteiten plaats op zaterdag 9 september om politiek dichter bij de inwoners te brengen.

© 2018 Knijnenburg Producties